Astrogeologia

El geòleg planetari i astronauta de la NASA Harrison H Schmitt recollint mostres lunars durant la missió Apollo 17 a principis de desembre de 1972

L'astrogeologia, també anomenada geologia planetària o exogeologia, és una disciplina de les ciències planetàries que tracta de la geologia dels cossos celestials, com ara els planetes i les seves llunes, asteroides, cometes i meteorits.[1][2] Encara que el prefix geo- sol indicar temes relacionats amb la Terra, s'utilitza el terme geologia per motius històrics i de conveniència. L'estudi de les roques es va originar a la Terra. Per això les investigacions de l'astrogeologia estàn estretament lligades amb la geologia terrestre.

L'estudi de l'astrogeologia comprèn aspectes com la determinació de l'estructura interna dels planetes tel·lúrics, i també examina el vulcanisme planetari i els processos superficials com els cràters d’impacte, els processos fluvials i eòlics. També s’examinen les estructures dels planetes gegants i les seves llunes, així com la composició dels cossos menors del sistema solar, com ara els asteroides, el cinturó de Kuiper i els cometes.

Superfície de Mart en una fotografia en fals color del lander Viking 2 el 9 de desembre de 1977.
  1. «GEOL212 - Planetary Geology». University of Maryland. Department of Geology. Arxivat de l'original el 2021-08-01. [Consulta: 1r agost 2021].
  2. Cobb:MSFC, Jeff. «Planetary Geology» (en anglès). NASA, 1998. [Consulta: 1r agost 2021].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search